Este minunat sa ai un copil care iti zambeste cu gura pana la urechi atunci cand te vede, care sa te imbratiseze, sa iti spuna mama, insa nu doar la asta se rezuma viata de parinte. Un copil vine la pachet cu o raspundere foarte mare pentru ca depinde de tine in totalitate. Cat este bebelus el nu iti poate spune ca ii este foame sau sete, ca ii este frig sau cald, ca vrea mancare sau ca are nevoie de atentie. De fapt, el iti transmite semnale prin faptul ca e mai agitat si plange, insa tu trebuie sa ghicesti de ce face asta.
Ca parinti, avem datoria sa fim mereu informati, vigilenti si constienti ca de noi depinde in totalitate viata copiilor nostri. Trebuie sa cantarim fiecare decizie pe care o luam de zeci de ori pentru a vedea daca este cea corecta. Astazi ma voi rezuma la aceea a transportului cu masina a copilului.
In ultimii ani s-a inmultit considerabil numarul masinilor de pe strazile din Romania. Din pacate nu mai putin de 5 romani mor, in medie, in fiecare zi in accidente rutiere. E o statistica foarte trista care ar trebui sa ne responsabilizeze si sa nu continuam sa mergem pe principiul ‘mie nu o sa mi se intample’. Scaunul de masina pentru copii trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare familie in parte.
De cele mai multe ori aruncam bani pe zeci de jucarii care nici nu prea sunt bagate in seama de bebelusi, le cumparam multe hainute care mai de care mai cochete, chiar daca ei nu au nevoie decat de caldura sufleteasca si hrana si ajungem sa ne ‘zgarcim’ atunci cand trebuie sa investim in lucruri cu adevarat utile si importante cum ar fi scaunul auto. Tocmai cand e vorba de siguranta si diferenta dintre viata si moarte nu mai sunt suficienti bani si multi iau decizia chiar de a nu cumpara unul. Asta in anul 2018 cand informatiile sunt la tot pasul, iar tu trebuie doar sa arati un minim interes pentru un subiect atat de delicat. Pentru ca mersul in masina cu copiii neasigurati este doar o chestiune de noroc.
Scaunele auto sunt de doua feluri, cele care se monteaza cu spatele la sensul de mers (eng. rear facing, prescurtat RF) si cele cu fata la sensul de mers (eng. forward facing, prescurtat FF). Care e diferenta dintre acestea doua?
Urmariti mai intai urmatorul video:
Potrivit specialistilor in teste de impact auto, in cazul unei coliziuni frontale un copil asezat cu fata spre directia de mers este mai expus la rani grave. Forta decelerarii bruste il arunca pe micut puternic inainte, existand riscul de ranire cu centurile de siguranta. Posibile riscuri: fracturarea coastelelor, strivirea organelor de catre coastele afectate, hemoragie interna etc) si chiar de dizlocare a vertebrelor cervicale.
In schimb, un copil aflat intr-un scaun auto cu spatele la directia de mers va fi mai bine protejat si va avea risc scazut de a se rani sever. In timpul unui posibil accident, acesta este impins inapoi in scaun, iar, in zona spatelui, gatului sau craniului, forta impactului va fi drastic diminuata. Organele interne sunt, de asemenea, mai putin expuse la leziuni insemnate.
Asociatia Americana de Pediatrie recomanda inca din 2011 instalarea scaunelor cu spatele la directia de mers cel putin pana la doi ani, ideal pana la patru, dupa ce studiile le-au aratat cum copiii sub doi ani au sanse cu 75% mai mari de a scapa fara rani grave din accidente de masina daca sunt transportati in scaune adecvate, instalate cu spatele la directia de mers. In tarile scandinave este obligatoriu prin lege ca cei mici sa stea pana la doi ani in scaune cu spatele de directia de mers. La ei se poate, la noi de ce nu?
Noi am ales un scaun auto rear-facing, pe care il vom putea intoarce mai tarziu cu fata la sensul de mers, cu Isofix si cu un sistem inovativ de rotire la 360° care face ca schimbarea pozitiilor si asezarea si coborarea Antoniei in si din masina sa se faca in cel mai usor mod cu putinta.
Am tot auzit parinti plangandu-se de faptul ca mersul cu masina si cu copilul in scaunul auto este o adevarata provocare pentru ca plange foarte mult si se agita. Noi momentan nu am avut experiente neplacute din acest punct de vedere. Poate si pentru ca inca nu am plecat la drum pana acum nici eu si nici sotul meu singuri doar cu Antonia in spate. De fiecare data unul dintre noi a stat langa ea. Cat de curand va trebui sa incepem sa o facem si pe asta. Vom instala o oglinda pe tetiera banchetei pentru ca Anto sa ne vada si sa se simta in siguranta, ii vom da carticele si jucarii, vom asculta cantecelele ei preferate la CD-playerul masinii, vom cauta solutii cu siguranta daca va fi necesar. Scaunul ei e destul de inalt, asadar privitul pe geam este una din placerile ei atunci cand plecam la drum.
Haideti sa va detaliez de ce am ales modelul de scaun auto marca Graco: Turn2Reach Midnight Gray 360°cu Isofix.
Imbinand tehnologia japoneza cu criteriile stricte de calitate ale pietei americane, Graco a produs un scaun auto perfect in care nou-nascutii pot fi transportati in siguranta chiar din prima zi, fara a exista vreun risc de a traumatiza coloana fragila a acestora. Se recomanda ca fiind singurul scaun auto care asigura o pozitie perfect orizontala pentru nou-nascut si pentru bebelusi prematuri (tehnologie Flatea) pentru a asigura dezvoltarea normala a coloanei vertebrale si a sistemului respirator al bebelusului.
Pornind de la studiile care aratau ca peste 80% din scaunele auto sunt montate gresit, inginerii de la Graco au patentat la Turn2Reach un sistem unic de 3 indicatoare care isi schimba culoarea din rosu in verde in momentul in care instalarea scaunului in masina si fixarea in centuri a copilului sunt corecte, astfel incat nu aveti cum sa gresiti.
Cele 3 indicatoare care isi schimba culoarea din rosu in verde sunt situate la nivelul prinderii Isofix (pentru fixarea stabila in Isofixul masinii), la nivelul barei suplimentare de sprijin in podea (pentru pozitionarea perfect perpendiculara si fixa a acesteia) si la nivelul centurilor de siguranta pentru prinderea lor corecta.
Inaltimea tetierei este reglabila in 5 pozitii, cu o singura mana, centurile scaunului ajustandu-se odata cu ajustarea tetierei. Centurile scaunului auto se fixeaza in 5 puncte pentru un plus de siguranta si sunt prevazute cu indicator de culoare pentru ca parintele sa fie sigur ca le-a pozitionat corect. De asemenea, centurile sunt prevazute cu protectii speciale pentru zona umerilor si zona dintre piciorusele copilului pentru a nu-l jena sau irita pe acesta in timpul calatoriei cu autovehiculul.
Daca sunteti in cautarea unui scaun auto si vreti sa aflati si mai multe detalii despre acest model pe care il avem noi, va las AICI un link.
Indiferent de brandul catre care veti merge pentru a cumpara scaunul auto pentru copiii vostri, asigurati-va mai intai ca sunteti suficient de informati si ca puneti siguranta lor mai presus de toate. ♥